Miljøvenlige tiltag din virksomhed kan gøre

Klima bliver mere og mere aktuelt og flere virksomheder begynder at tage miljøvenlige tiltag. Det kan man gøre på mange måder. Det kan være i form af at lave nogle mere miljøvenlige vaner på kontoret, købe bæredygtige kontorartikler og ikke mindst få affaldssorteret ordentligt. Der er kort og godt rigtig mange ting, som man kan gøre i virksomheden for at være mere miljøvenlige. I denne artikel får du en række gode konkrete råd til hvordan.

Spar på elektriciteten og varmen

Ud over at en reduktion i forbruget af elektricitet og varme gavner miljøet, så kan det også betyde en økonomisk besparelse. Særligt i disse tider, hvor elregningen og varmeregningen for mange er stukket af.

I bund og grund er det råd, som du sikkert kender hjemmefra i forvejen. Skru ned for varmen i de rum, hvor der ikke er nogen, der opholder sig. Det kunne for eksempel være, hvis I har et mødelokale, der ikke bruges hver dag. Her kan det være en idé kun at have varme på, de dage hvor det rent faktisk bliver brugt. Det kan også være et råd at skrue ned for varmen de dage, hvor der ikke er nogen på kontoret – som for eksempel i weekenden.

I forhold til elregningen så er det en god idé at få skiftet alle lyskilder til sparepærer. Har I meget lys tændt, kan det hurtigt føre til en mærkbar besparelse. Samtidig kan det være en god idé at bruge censorer, så lyset kun tændes, når der rent faktisk er nogle i rummet. Det kan for eksempel være en idé i mødelokaler – også for at sikre at lyset rent faktisk bliver slukket, når folk er færdige med at bruge lokalet.

Et andet tip kan være at sørge for, at enheder såsom monitorer og andre skærme ikke står standby i løbet af natten men rent faktisk bliver helt slukket. Her kan en spareskinne hjælpe.

Miljøvenlige kontorartikler

Særligt store kontorer, værksteder og andre typer af virksomheder bruger ofte rigtig mange kontorartikler såsom kuglepenne, kopipapir, brevordnere, notesbøger og lignende. Det er efterhånden muligt at få rigtig mange kontorartikler i en miljøvenlig version, og det behøver slet ikke at være svært at finde. Eksempelvis kan du hos kontorforsyningen Hertels, benytte Green Office mærket, hvor du let kan se, hvilke kontorartikler der er miljøvenlige. Inden du bliver skræmt af høje priser, så behøver det faktisk ikke at være dyrt at købe miljøvenlige kontorartikler.

Når du skal shoppe miljøvenlige kontorartikler er det altid en god idé at gå efter de anerkendte miljømærker som eksempelvis Svanemærket. Så ved du at produktet lever op til en række forskellige krav. Et andet miljømærke du kan kigge efter er EU-blomsten

Spar på kopipapiret

I nogle virksomheder kan der være et rigtig stort forbrug af kopipapir. Måske udskriver i kvitteringer til folk, der egentlig ikke ønsker en kvittering? Måske den kan sendes på mail? Det kan også være, at der generelt er en vane med at udskrive mange ting i virksomheden –  noget der måske kunne sendes på mail i stedet?

Naturligvis er det uundgåeligt at bruge printeren i nogle tilfælde. Her kan i følge rådet omkring miljøvenlige kontorartikler og investere i miljøvenligt kopipapir og selvfølgelig sørge for at få affaldssorteret det korrekt.

Affaldssortering

Du kender det i forvejen fra det private hjem – affaldssortering. Det er desværre endnu ikke alle virksomheder, der er hoppet med på vognen endnu. Din kommune har helt sikkert nogle retningslinjer for, hvad der skal sorteres. Det kan for eksempel være bioaffald, metal, pap/papir, plast og lignende. Få investeret i nogle affaldsspande og få sat nogle klistermærker på spandene, så medarbejderne let og hurtigt kan se, hvad der skal smides ud hvor.

Som du kan læse, er der rigtig mange ting, som I kan foretage jer for at blive mere miljøvenlige. Gør det til en aktivitet for medarbejderne og inddrag dem i processen. Det kan også være en god idé at føre statistik, så i kan se, hvordan i løbende forbedrer jer. Det kan eksempelvis være på elregningen, varmeregningen, antal printede papirer og lignende.